Degustacje whisky prowadzone są wyłącznie z najbardziej szlachetnego rodzaju whisky – single malt. Whisky ta produkowana tylko z najlepszego rodzaju zboża – jęczmienia – pozwala zarówno osobom doświadczonym jak i tym, które dopiero zaczynają swoją przygodę z tym trunkiem w pełni docenić walory zapachowe i smakowe tego alkoholu. W trakcie degustacji staramy się przede wszystkim pokazać jak interesującym i wciągającym tematem jest „usigi”, nie zaś „zalewać” uczestników niezliczoną ilością informacji.
Podczas spotkania nasi goście dowiedzą się, jakie różnice występują pomiędzy whisky single malt a whisky blended (mieszaną), jakie są rodzaje i regiony produkcji tego szlachetnego trunku, jak wygląda prawidłowy proces degustacji, którzy producencie są najbardziej cenieni przez światowe autorytety oraz dlaczego nie należy pić whisky z lodem. Bardziej zainteresowanym przedstawimy niezwykle ciekawą historię tego trunku oraz zagłębimy się w techniki produkcji.
Każdy z uczestników otrzyma
- profesjonalna karty degustacyjne
- mapy aromatów
- mapy smaków
- materiały na temat producentów
Przykładowe rodzaje szkoleń na temat whisky, szczegółowo opisane zostały w poniższym pliku pdf. Motyw przewodni degustacji oraz same trunki możemy dostosować do profilu imprezy. Przykładowo bankierom opowiemy między innymi o aukcjach whisky, członkom zarządu o budowaniu kolekcji a menadżerom o tym dlaczego lepiej zamawiać whisky przy barze a nie przy stoliku.
Oferty końcowe powstają wyłącznie po konsultacjach z klientem.
Proponowane rodzaje szkoleń
- „Król whisky – Single Malt”
- „Spacer po Szkocji”
- „Highlands vs. Lowlands”
- „Silent Stills – destylarnie już zamknięte”
- „Tuzy Single Malt”
- „Single Malt wyselekcjonowane specjalnie przez Pick and Taste”
Zobacz nasz katalog
Degustacyjna oferta whisky
Degustacja whisky: „Król whisky – Single Malt”
Tematyka:
Celem tej degustacji jest zapoznanie uczestników z najbardziej szlachetnym rodzajem whisky. Whisky single malt produkowana tylko i wyłącznie z najszlachetniejszego i najlepszego rodzaju zboża – jęczmienia, umożliwia zarówno osobom doświadczonym jak i tym, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę z whisky w pełni docenić walory zapachowe i smakowe degustowanego trunku. Jest to rodzaj szkolenia, który rekomendujemy Państwu najbardziej.
Sposób prezentacji:Po krótkim wstępie i weryfikacji podstawowych „popularnych” poglądów na temat whisky uczestnicy dowiedzą się, jakie są różnice pomiędzy whisky single malt a whisky mieszaną – blended. Następnie przejdziemy do kolejnego zagadnienia, a więc do rodzajów i regionów produkcji tego szlachetnego trunku. Pierwsza faza ma charakter luźnej prezentacji multimedialnej, druga zaś jest formą zabawnej interakcji z uczestnikami.
Degustacja whiskey: „Spacer po Szkocji”
Tematyka:
Degustacja ma na celu zaznajomić słuchaczy z najważniejszymi regionami produkcji „szkockiej”. Dzięki tej degustacje uczestnicy nauczą się dostrzegać delikatne niuanse zapachowe i smakowe poszczególnych regionów. Każdy będzie miał możliwość wybrać whisky najbardziej odpowiadającą swoim upodobaniom.
Sposób prezentacji:
Po szczegółowym opisie sposobów degustacji skoncentrujemy się na charakterystyce regionów produkcji szkockiej whisky. Degustacja rozpocznie się od najłagodniejszego w smaku regionu Lowlands – cieszącego się dużym uznaniem kobiet a zakończy się na mocnym, torfowym regionie Islay – szczególnie odpowiadający mężczyznom. Pod koniec zaprezentowanych zostanie kilkanaście praktycznych rad mających ułatwić w przyszłości wybór trunku oraz sposób jego podawania.
Degustacja: „Highlands vs. Lowlands”
Tematyka:
Szkolenie to ma na celu nauczyć rozróżniać dwa najbardziej znane regiony produkcji whisky szkockiej. Potęga Highlands – Wyżyn, gdzie znajduje się ponad 90% wszystkich destylarni z „malutkimi” Lowlands – Dolinami reprezentowanymi przez trzech producentów. Z jednej strony mamy smaki i aromaty korzenne, miodowe, morskie i torfowe a z drugiej strony kwiatowe, delikatne, lekkie i subtelne.
Sposób prezentacji:
W pierwszej fazie szkolenia skoncentrujemy się na sposobach degustacji tego szlachetnego trunku. Ta wiedza zostanie wykorzystana w praktyce w kolejnej fazie degustacji. Uczestnicy kosztując whisky będą poznawać historię producentów oraz zgłębiać techniki produkcji. Jest to forma połączenia zabawy i zdobywania wiedzy, głównie poprzez praktykę. Naszym zadaniem jest pokazanie, jak interesującym i wciągającym tematem jest whisky, nie zaś „zalewanie” uczestników niezliczoną ilością informacji. Po każdej fazie degustacji następuje 5 – 10 minut dyskusji z uczestnikami, dzielenie się wrażeniami oraz udzielanie odpowiedzi na Państwa pytania.
Degustacja whisky: „Silent Stills – destylarnie już zamknięte”
Tematyka:
Jest to jedno z najbardziej prestiżowych szkoleń z naszej oferty. Uczestnicy będą mieli rzadką możliwość skosztowania trunków, które nie są już dłużej produkowane. Ich podaż na rynku zmniejsza się każdego dnia i stają się one bezcenne dla smakoszy. Rekomendujemy to szkolenie szczególnie kadrze menedżerskiej, dla której będą to z pewnością nowe doświadczenia i doskonała forma przyjemności.
Sposób prezentacji:
Zakładamy, że uczestnicy posiadają już podstawową wiedzę na temat whisky, dlatego też celem tego szkolenia jest skoncentrowanie się na samym procesie degustacji – ocenie wizualnej, zapachowej i smakowej, a nie na zdobywaniu podstawowej wiedzy przez uczestników. Podczas degustacji każdego z trunków uczestnicy zaznajomią się z barwną i burzliwą historią każdej z destylarni. Degustacja zakłada dzielenie się wrażeniami, dyskusję z prowadzącym oraz odpowiedź na pojawiające się wątpliwości oraz pytania.
Degustacja whiskey: „Tuzy Single Malt”
Tematyka:
Podczas tej degustacji koncentrujemy się nie na regionach, czy rodzajach whisky, ale na najbardziej znanych i docenianych producentach. Trunki z takich destylarni jak Macallan, Springbank, Glenmorangie, Ardbeg, Lagavulin, czy Glenfiddich są nazwami dobrze znanymi koneserom whisky na całym świecie. Główną przesłanką degustacji będzie charakterystyka i degustacja najlepszych producentów whisky single malt. Każda z whisky zdobywała wiele nagród na światowych targach i konkursach.
Sposób prezentacji:
Aby w pełni docenić tę formę degustacji powinno się posiadać podstawową wiedzę na temat whisky, aczkolwiek zawsze istnieje możliwość przeprowadzenia krótkiego wstępu merytorycznego. Uczestnicy staną przed rzadką okazją skosztowania wybranych, najbardziej znanych i od lat cenionych producentów.
Uczestnicy otrzymają ponadto karty degustacyjne, na których będą mogli zapisywać swoje spostrzeżenia, aby następnie podzielić się nimi z innymi uczestnikami oraz prowadzącymi.
Degustacja: „Single Malt wyselekcjonowane specjalnie przez Pick and Taste”
Tematyka:
Wybierając ten rodzaj degustacji zdajecie się Państwo na nasze kompetencje, doświadczenie oraz wyczucie smaku. Wydaje nam się, że nasze bogate doświadczenie na rynku HoReCa oraz liczna współpraca z firmami eventowymi będzie gwarancją Państwa zadowolenia.
Sposób prezentacji:
Zakładamy, że uczestnicy posiadają już podstawową wiedzę na temat whisky, dlatego też celem tego szkolenia jest skoncentrowanie się na samym procesie degustacji – ocenie wizualnej, zapachowej i smakowej, a nie na zdobywaniu wiedzy przez uczestników. Podczas degustacji każdego z trunków uczestnicy zaznajomią się z barwną i burzliwą historią każdej z destylarni. Dodatkowym atutem tej degustacji jest możliwość zdobycia informacji, które umożliwią Państwu w przyszłości świadomy wybór podczas zakupów tego szlachetnego trunku.