Jak co roku, okres wakacyjny staramy się wykorzystać na rozwijanie naszej wiedzy z zakresu alkoholi, tytoniu, serów oraz czekolad.
W lipcu zwiedziliśmy kilka regionów winiarskich we Włoszech. Udało nam się skosztować niezliczoną ilość win od zarówno butikowych producentów jak i z wielkich i najbardziej znanych parceli. Wyjazd ten z całą pewnością zaprocentuje nowymi winami prezentowanymi podczas degustacji oraz w wykańczanym przez nas miejscu, przeznaczonym dla koneserów trunków.
We Włoszech odwiedziliśmy ponadto producenta serów pleśniowych. Podczas wspólnej degustacji udało nam się wypracować kilka kolejnych połączeń kulinarnych z którymi zaznajomimy naszych gości w trakcie degustacji serów.
Niezwykle oryginalnym rejonem winiarskim są również Wyspy Kanaryjskie, gdzie spotkać można bardzo treściwe czerwone wina. Wulkaniczna gleba i autochtoniczne szczepy dostarczają wyjątkowo dużo przyjemności podczas degustacji. W tym rejonie odwiedziliśmy praktycznie wszystkich ważniejszych winiarzy i dowiedzieliśmy się o problemach jakie stwarza tamtejszy klimat, podczas procesu produkcji.
Na Teneryfie mieliśmy również okazję spotkać się z jednym z tego regionu, producentem ręcznie zwijanych cygar. Jego zakład nie przypominał kubańskich fabryk ale miał swój niezwykły urok, choć sam smak cygar niestety odbiegał od czołowych marek światowych.
W lipcu zwiedziliśmy kilka regionów winiarskich we Włoszech. Udało nam się skosztować niezliczoną ilość win od zarówno butikowych producentów jak i z wielkich i najbardziej znanych parceli. Wyjazd ten z całą pewnością zaprocentuje nowymi winami prezentowanymi podczas degustacji oraz w wykańczanym przez nas miejscu, przeznaczonym dla koneserów trunków.
We Włoszech odwiedziliśmy ponadto producenta serów pleśniowych. Podczas wspólnej degustacji udało nam się wypracować kilka kolejnych połączeń kulinarnych z którymi zaznajomimy naszych gości w trakcie degustacji serów.
Niezwykle oryginalnym rejonem winiarskim są również Wyspy Kanaryjskie, gdzie spotkać można bardzo treściwe czerwone wina. Wulkaniczna gleba i autochtoniczne szczepy dostarczają wyjątkowo dużo przyjemności podczas degustacji. W tym rejonie odwiedziliśmy praktycznie wszystkich ważniejszych winiarzy i dowiedzieliśmy się o problemach jakie stwarza tamtejszy klimat, podczas procesu produkcji.
Na Teneryfie mieliśmy również okazję spotkać się z jednym z tego regionu, producentem ręcznie zwijanych cygar. Jego zakład nie przypominał kubańskich fabryk ale miał swój niezwykły urok, choć sam smak cygar niestety odbiegał od czołowych marek światowych.