Wulkaniczna gleba zboczy Wezuwiusza, to ideale podłoże do uprawy winorośli. Pobliskie wzgórza są zaś doskonałym terenem dla hodowli bydła, którego mleko wykorzystuje się do produkcji najbardziej wyrafinowanych serów.
Tym razem główny nacisk położyliśmy na edukację serową, nie zapomnieliśmy jednak o najciekawszych połączeniach z alkoholami. Neapol to bowiem nie tylko wino ale i doskonałe Limoncello zrobione z miejscowych soczystych, słodkich i aromatycznych cytryn. Kilka niezwykłych degustacji serów pleśniowych utkwiło nam w pamięci i z całą pewnością będziecie mogli je Państwo kosztować na prowadzonych przez nas degustacjach.
Droga do Kampanii wiedzie przez Górą Adygę, którą odwiedziliśmy po trzy letniej przerwie by zaobserwować kolejne pozytywne zmiany jakie zaszły w tym regionie. Kilka dni spędziliśmy też w przepięknej Umbrii, zwanej zielonym sercem Włoch, rozkoszując się słynnymi winami – Orvietto czy Sagrentino.
Droga powrotna to okazja do odwiedzin winnic nad Dunajem. Regiony Kremstal, Kamptal i Wachau po raz kolejny pokazują, że poszukiwania najwyższej jakości białych win, są tam niezwykle łatwe. A Rieslingi z Wachau to absolutna europejska arystokracja tego szczepu.
Kolejna podróż, kolejne doznania i ciekawe historie do opowiedzenia podczas degustacji. Tym razem to coś więcej, a mianowicie produkty, które będziecie Państwo mogli skosztować, nie tylko na degustacjach ale również w naszym nowym sklepie.