Etykieta

Wprawdzie zabutelkowaliśmy już nasze wino, ale nie ma ono jeszcze etykiety. Jest ona bardzo ważna dla powodzenia naszego trunku, ponieważ powinna nakłonić klienta do zakupu właśnie naszej butelki zamiast innych szeroko dostępnych. Przed naklejeniem etykiety, powinniśmy zadecydować jeszcze, jaki rodzaj butelki chcemy używać. Zasadniczo rozróżniamy trzy rodzaje butelek, bordoską, burgundzką i typu niemieckiego. Do poszczególnych szczepów używa się odpowiednich butelek, ale to już inna, bardzo długa historia. 
Na naszej etykiecie powinno znaleźć się kilka najważniejszych informacji: Po pierwsze nazwa wina albo winnicy, z jakiej pochodzi wino. Dalej należy podać rocznik wina, rodzaje winogron albo rodzaj wina, region z jakiego pochodzi, zawartość alkoholu, pojemność butelki oraz ewentualnie: czy przebywało w beczce, czy było butelkowane w winnicy czy przez spółdzielnię bądź negocjanta. Na kontr – etykiecie możemy opisać krótko swój produkt, historię naszej winnicy i polecić, do czego wino najlepiej pasuje. Różne regiony winiarskie mają różnorakie nazewnictwo i systemy określania jakości wina.
Etykieta może być bardzo pomocna przy wyborze wina. Wszystkie zawarte na niej informacje maja nam przybliżyć smak znajdującego się wewnątrz wina. Warto jednak pamiętać, że dopiero połączenie ze sobą kilku informacji pozwala nam domniemywać, z jakim winem mamy do czynienia. Wina potrafią osiągać niezwykłą wręcz różnorodność, dlatego niezwykle trudno jest je opisywać za pomocą jednej bądź dwóch cech.