Single malt: Whisky wyprodukowana tylko ze słodu jęczmiennego, w jednej destylarni ale nie koniecznie z jednej destylacji.
Single barrel/cask: Termin bardziej precyzyjny niż single malt. Whisky została podobnie jak w przypadku single malt wyprodukowana tylko ze słodu jęczmiennego, w jednej destylarni, ale także pochodzi z jednej destylacji i z konkretnej beczki. Najczęściej na butelce takiej whisky pojawia się data rozlania do butelki oraz numer beczki. Niejednokrotnie butelki takie mają wyższą zawartość alkoholu 50% i więcej (standardem jest 40-45%). Whisky ta nie jest filtrowana na zimno.
Cask strength: whisky, która nie została rozcieńczona przed rozlaniem do butelek. Zawartość alkoholu dochodzi nawet do 60%.
Pure malt/vatted malt: Ta grupa to whisky, które powstały wyłącznie ze słodu jęczmiennego, ale z rożnych gorzelni (Najbardziej znanym przykładem jest Johnnie Walker Pure Malt tzw. Green Label).