Aby zrozumieć rzemiosło produkcji cygar trzeba najpierw poznać właściwe słownictwo i budowę. Jeden z dwóch końców cygara, ten który się trzyma w ustach jest nazywany główką.Ten który się pali to stopa. Wokół główki owinięty jest mały kawałek tytoniu, nazywany czapką lub kapturkiem. Schodzi on do korpusu cygara, który z kolei chroni pokrywę przed rozwinięciem.
W skład konstrukcji cygara wchodzą trzy główne składniki – wkładka, zawijacz i pokrywa. Właśnie ich zestawienie oraz sposób, w jaki są złożone, powoduje wszelkie różnice.
Wkładka jest rdzeniem cygara i jego właściwym środkiem, który jest owinięty pokrywą i zawijaczem. Zrobiony jest z długich liści tytoniu wkładki, które biegną na całej długości cygara lub też z krótkich liści tytoniu wkładki – krótszych pociętych kawałków, typowych dla maszynowo wyrabianych cygar. Cygara premium wykorzystują jedynie długie liście wkładki, co zapewnia ten sam smak całego cygara i wytwarza długi popiół. W wypełniaczach cygar premium są połączone co najmniej dwa lub trzy rodzaje tytoniu aby stworzyć paletę smaków cygara. Ona właśnie odpowiada za smak cygara, ponieważ stanowi 98% jego całości. Najlepszy tytoń na wkładki pochodzi z Kuby, Dominikany, Hondurasu, Brazylii, Meksyku i Jamajki.
Zawijacz jest pierwszą warstwą przykrywającą wkładkę. W dobrych gatunkowo cygarach, jest to specjalny liść. Mający odpowiednią wytrzymałość, aby utrzymać w całości zwój. Cygara z rynku masowego mogą wykorzystywać „homogenizowany” zawijacz. Zrobiony jest on z części tytoniu, który został pocięty i z powrotem złączony. Zawijacz wpływa na smak, prędkość palenia i aromat cygara. Sam smak musi być zgodny ze smakiem wkładki i pokrywy.
Pokrywa jest przysłowiową okładką, po której można ocenić książkę. Musi być estetycznie przyjemna, pozbawiona żyłek, o równej strukturze i przyjemna w dotyku. Ale to nie wszystko. Pokrywa może decydować o ok 20% smaku cygara, tak więc musi to być jeden doskonały liść, dobrze dobrany aby uzupełniał i podwyższał udział wkładki i zawijacza. Artyzm potrzebny do dobrania pokrywy należy do osoby zwijającej cygaro, która jest najbardziej wykwalifikowaną osobą w hierarchii fabryki cygar.
Mając te trzy składniki, wciąż są trzy sposoby złożenia cygara, tak aby uzyskać różne jego typy. Każdy etap konstrukcji ręcznie wytwarzanych cygar, w pełni tego słowa znaczeniu, jest wykonywany poprzez ręczną pracę. W cygarach skręcanych częściowo maszynowo a częściowo ręcznie, wkładka jest formowana przez maszynę, lecz zawijacz nakładany jest ręcznie. W całkowicie maszynowo produkowanych cygarach, wszystkie etapy są wykonywane przez maszynę.