Blog

Barwa: prawie biała, leciutko przechodząca w żółty Zapach: : bez wody: lekko czuć alkohol, troszkę słodyczy – coś z sherry, rodzynki, miód, ale również ostre zdecydowane aromaty – coś z traw, akacji, ziół, oleje, cytrusy – żółty grejpfrut, szpital – medyczne aromaty. Po odstaniu w kieliszku zaczyna dominować słodycz – morele, brzoskwinia, rodzynki, wanilia, sherry….

Czytaj dalej

Jak każdy wie, narodziny dziecka nie sprzyjają degustacji wina. Masa nowych obowiązków wykonywana w pocie czoła, wymagająca sporej koncentracji, zmęczenie materiału po całym dniu zajmowania się malcem, czy wreszcie akustyka płaczącego dziecka raczej nie pasująca do kontemplacji aromatów i smaków. To wszystko składa się na pogarszający się obraz naszego żołądka i serca oraz znacznie gorsze…

Czytaj dalej

Barwa: Czerwone Region: Mendoza Szczepy: Pinot Noir Kolor: jasny, z refleksami purpury Nos: wiśniowo – jeżynowo – pieprzny. z czasem troszkę lukrecjowy i mentolowy Usta: garbniki są ale na niskim poziomie, relatywnie niska kwasowość Finisz: długi i delikatny jak na pinot noir. zanikająca kwasowość Informacje dodatkowe: interesujące wino, odbiegające od standardów szczepu, wino o zmieniającym…

Czytaj dalej

Barwa: jasne złoto Zapach: : bez wody: zero alkoholu, wanilia zmieszana z dużą ilością oleju, orzeźwiające nuty – zioła- eukaliptus, coś z ciasta i masła : z wodą: rozwodnione oleje i wanilia, ciasto, dla mnie za dużo wody, pojawia się więcej słodyczy Smak: : bez wody: bardzo łagodna, nie czuć alkoholu, lekki słód, morele i…

Czytaj dalej

Barwa: ciemne złoto Zapach: : bez wody: nie ma alkoholu, przenikliwy inhalujący zapach – coś jak eukaliptus, wytrawna, śmietana i wanilia, pomarańczki, morelki, gotowane owoce, niedojrzałe jabłka, odrobinka cytrusów, głównie olejki i to waniliowe : z wodą: bardziej wytrawna, nie ma już tego inhalującego zapachu, odrobina olejków i wanilii, pieczone owoce – jabłka, wytrawne pomarańcze,…

Czytaj dalej

Pewnie myślicie, że coś mi się pomieszało wnioskując po tytule. Otóż nie. Taką kompozycję miałem okazję skosztować. Pierogi to tortellini, Akwarium to jedna z najlepszych knajp w Mikulovie czyli sypialni narciarzy zmierzających do Włoch oraz wino to wino 🙂 a dokładniej rzecz ujmując Moravino Valtice Cabernet Sauvignon 2007. Zacznijmy od tego, że knajpka robi bardzo…

Czytaj dalej

Kolor: Czerwone. Region: Francja Południowo – Zachodnia (Cahors DOC). Szczepy: Malbec. Barwa: Ciemno wiśniowa, buraczana. Nos pierwszy: Bardzo stłamszony, błotnisty i grzybowy. Nos drugi: To tło z pierwszego zapowiadające mocne i treściwe wino. Curry, wiśnia, jeżyna. Usta pierwsze: Bardzo suche i rozgrzewające. Usta drugie: Więcej kwasowości ale i soczystości. Finisz: Dość długi, nieco alkoholowy i…

Czytaj dalej

Barwa: bardzo ciemny bursztyn, miód gryczany Zapach: : bez wody: wytrawna, nie ma alkoholu, coś z olejków, sporo suszonych kwiatów, odrobina śmietany, coś z ziół, sporo słodyczy – morelki, rodzynki, gotowane owce, sporo soli morskiej, odrobina torfu : z wodą: wytrawna – cały czas, więcej ziół, odrobina jęczmienia, wanilia, nie ma śmietany, odrobina słodyczy –…

Czytaj dalej

Barwa: ciemne złoto Zapach: : bez wody: bardzo mało alkoholu, troszkę beczki – ciasta, wanilia, łąka, głównie rumiankowo – ziołowe nuty, coś z leciutkiej słodyczy – miód, toffi, karmel, olejek waniliowy : z wodą: sporo egzotycznej słodyczy, dużo beczki, wanilii i śmietany, łagodne i bardzo ładne zapachy, gruszki i jabłka pieczone, lekki cynamon, coś z…

Czytaj dalej

 12 maja odbyło się w Warszawie bardzo interesujące winiarskie seminarium. Ambasada Portugalii zaprosiła tych, którzy mają realny wpływ na świat winiarski w Polsce, na wykład o miejscu, które większość z nas kojarzy z urlopami albo Cristino Ronaldo. Chodzi o Maderę. Niewielka wysepka na Atlantyku, będąca w rzeczywistości wygasłym wulkanem jest siedliskiem bardzo interesującej winiarskiej kultury….

Czytaj dalej