Barwa: ciemniejsze złoto, przechodzi nawet w bardzo ciemne
Zapach:
: bez wody: odrobinka alkoholu, dużo przypraw, wytrawność – mocna, jęczmień, dominują czerwone jabłka – takie wytrawne, przyjemna beczka, coś leciutko z morelek
: z wodą: delikatna, wanilia – beczka, coś z cytrusów, znowu wytrawność – trawy, jęczmień, dominuje wanilią i wytrawnością
Smak:
: bez wody: bardzo dużo jęczmienia, mocno rozgrzewa, świeża beczka, pod koniec wanilia, wytrawność – trawy, tosty, mleko, troszkę olejków, leciutkie cytrusy, takie lody śmietankowe zmieszane z wodą mineralną, odrobinka słodyczy z brzoskwini
: z wodą: głównie beczka, wanilia zmieszana z jęczmieniem – wytrawnością przyjemna mieszanka, coś na koniec z gorzkości, pomarańcze – słodko-gorzkie zgniłe, z czasem coraz więcej słodyczy
Finisz: Pikantny, mieszanka wytrawności i wanilii
Podsumowanie: Lekko za ostra w smaku – typowa whisky szkocka.
Brak komentarzy