Barwa: złoto, przechodzi w ciemniejsze odcienie

Zapach:

: bez wody: odrobinka alkoholu, mocno torfowa z drugiej strony ładnie owocowa słodycz – pieczone i egzotyczne owoce, miód, rodzynki, figi, suszona śliwka, brzoskwinia, gruszka, odrobina czereśni, powidła, najpierw jest w tej whisky torf, następnie pojawia się spora ilość słodyczy z owoców, bardzo ładnie jest to zrównoważone

: z wodą: odrobinka alkoholu, bardziej torfowa i wytrawna – zioła, ale cały czas ta egzotyczna słodycz, brzoskwinie, miód, gruszka, jabłko i nawet coś z papai, z czasem coraz więcej słodyczy, odrobina wanilii

Smak:

: bez wody: oleisty, torfowy, dym, sporo słodyczy od razu egzotycznej oraz takiej z owoców gotowanych, budyń waniliowy, odrobina wiśni, śliwki, miód, pod wszystkimi owocami jest podkładka torfu, mało jęczmienia, czarna czekolada – odrobinę pikantna, odrobina soli morskiej

: z wodą: cały czas oleista, miodowa, słodkie owoce egzotyczne, podkład pod tym torfu, dymu, lekko pikantna, trochę cytrusów, głównie jednak słodycz, trochę gorzkości, cynamon, popiół z owocami

Finisz: torfowy z elementami owocowymi, miód, łady i długi

Podsumowanie: Nie filtrowana na zimno bez dodatku karmelu. Bardzo ciekawa whisky. Można ją potraktować jako idealny wstęp do regionu Islay. Bardzo ładny i długi zapach oraz smak bez wody.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *